Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 3
PitjorMillor 

 

N'hi han dos models de seguretat per combatre la delinqüència i mantenir-la en uns mínims raonables. El primer d'ells, el preventiu, es fonamenta en la presència policial als carrers dissuadint el delinqüent i no deixant-lo que actuï amb llibertat. És un model tradicional amb la premisa de "más vale prevenir que curar".

El segon d'ells, el reactiu, es fonamenta en actuar un cop s'ha comès el delicte. Es distribueixen els efectius policials en funció dels delictes comesos en una zona, creant mapes de risc. Quan en una zona s'incrementen els delictes, els efectius policials es desplacen a aquestes zones, descobrint altres. S'actua després del fet, però no es fa prevenció. És un model modern de seguretat, utilitzat pels Mossos d'Esquadra, amb la premisa de "poner la venda cuando se ve la herida".

 

A Sant Andreu de la Barca últimament estem utilitzant massa bena. Les actuacions policials al nostre municipi s'han incrementat des de l'any 2007 en un 46,91%. Els delictes i faltes s'han incrementat en un 560% des d'aleshores. Són dades extretes de la  memòria de la policia local del nostre municipi, recentment publicada a la web municipal.

Amb què comptem per fer front a aquesta delinqüència? El nombre d'efectius de la nostra policia local (34) és insuficient i incompleix les recomanacions, tant de la Unió Europea com de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. No es pot prevenir amb una plantilla tan curta, tan sols podem reaccionar davant el delicte.

L'absència de Mossos d'Esquadra patrullant per la nostra ciutat és evident i manifesta. No fan prevenció, només reaccionen de manera que quan arriben ja és tard. L'absència de prevenció és la conseqüència de no comptar amb plantilla suficient per cobrir el territori, incomplint també les recomanacions pel que fa a efectius aprovades pel mateix Parlament de Catalunya.

El notable augment de delictes i faltes, a més de l'escassa presència policial als nostres carrers, acaba adereçant-se amb fets puntuals i aïllats, però d'especial gravetat, que generen en els ciutadans inseguretat i temor.

La solució és simple: d'una banda incrementar la plantilla de la nostra policia local en almenys sis efectius i de l'altra exigir a la Generalitat que compleixi amb els seus compromisos i faci el desplegament dels efectius necessaris per garantir la prevenció i minimitzar la delinqüència.

Podem parlar d'una ciutat segura si la comparem amb una altra menys segura, però la sensació d'inseguretat se sosté en els temors dels ciutadans generats pels successos i les vivències en primera persona. Aquesta inseguretat es contraresta amb prevenció i no des de la reacció.


Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
José Manuel García Bravo
Regidor de D3.0 a Sant Andreu de la Barca

 

Powered by SEM