Get Adobe Flash player
Valoració d'usuari: / 3
PitjorMillor 

 

 

ARTICLE OPINIÓ DIARI SANT ANDREU

L'altre dia a les xarxes socials participava en un interessant debat sobre els mitjans de comunicació i els seus posicionaments sobre la independència de Catalunya. No parlaré sobre independència sinó sobre els professionals de la informació, o els que es dediquen a ella sense ser-ho.

Una de les persones que debatia expressava que a Catalunya, com no podia ser d'una altra manera, hi ha llibertat d'expressió; si bé posava en dubte que les vies per exercir-la siguin lliures. Les preguntes a respondre són: els mitjans de comunicació són lliures i independents? Existeixen periodistes o opinadors?, el periodisme, o els mitjans de comunicació, són negocis que donen de menjar o són un servei d'informació per a la ciutadania?

La Generalitat en plena crisi econòmica i mentre retallava en sanitat, educació i serveis socials, incrementava en més d'un 50% per cent les subvencions als mitjans de comunicació privats. Es va passar de sis milions d'euros a prop de nou i mig. Són dades oficials.

Qui té els mitjans del seu costat es garanteix que la informació que emet tingui un tracte diferent, preferencial. Es compra la informació? Es compra l'opinió? Al meu judici, no hi ha dubte.

A nivell local la situació s'agreuja encara més. Els mitjans locals depenen econòmicament, i gairebé en exclusiva, dels poders polítics, del govern de torn, de l'Alcalde de torn. La subsistència d'aquests mitjans queda garantida enaltint les bonances polítiques i minimitzant, o ocultant, els despropòsits d'aquells que governen. Aquests petits mitjans i els seus professionals, si ho són, acaben convertint-se en estrets col•laboradors de la desinformació.

No és la primera vegada que Democracia 3.0 mostra el seu desgrat amb aquesta situació, però ara és més evident que en altres moments. Minuts i minuts es dediquen a fer publicitat de qui paga, perquè qui paga mana. En nombroses ocasions qui paga, l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, incompleix la llei de contractes i els procediments de contractació són irregulars. És el cas dels contrets amb el Diari de Sant Andreu (30.792€) i amb Sant Andreu TV (31.819,8€) en 2012. A més de D3.0 ho diu la pròpia interventora municipal, substituïda a l'abril d'aquest any.

En els mitjans locals no s'ha escrit ni una línia, ni gravat un minut, sobre la realitat del centre comercial Atrium; sobre els motius de les recent remodelacions/cessaments de l'equip de govern del PSC; sobre que un regidor designat per l'Alcalde segueixi cobrant 3680 euros bruts mensuals quan se li han retirat nombroses funcions i a més incompleix amb les seves obligacions d'assistència.

De motu proprio no s'ha publicat ni una sola coma sobre les relacions empresarials a Moçambic entre l'Alcalde, el regidor del PP, l'esposa del primer i la parella de l'actual Tinent Alcalde d'Hisenda; amb la col•laboració necessària de l'espòs de l'ambaixadora del Moçambic a Espanya.

Anecdòtic és també contemplar les ressenyes informatives que ha merescut que la Fiscalia Provincial de Barcelona hagi arxivat la denúncia que l'Ajuntament va formular contra qui escriu aquestes línies. Aquesta situació contrasta amb els nombrosos minuts i articles que es van publicar per anunciar l'acusació, infundada, d'apropiar-me de diners públics. Qui paga mana i a menjar s'ha dit.
 


Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
José Manuel García Bravo
Regidor de D3.0 a Sant Andreu de la Barca

 

 

Powered by SEM